Sökmotoroptimering

Marknadsför hemsidan i sökmotorerna

Sökmotoroptimering är ett viktigt verktyg i ett företags marknadsföringsstrategi. Sökmotoroptimering går ut på att få så höga placeringar som möjligt i sökmotorernas listor vid sökning på för din hemsida relevanta sökord och därigenom driva relevant trafik till din hemsida.

Metoder för sökmotoroptimering

Detta är några av de metoder man använder för att sökmotorerna ska “tycka om” en webbplats:

  • Analys av hemsidan för att finna viktiga nyckelord.
  • Anpassning av hemsidans texter, rubriker och metataggar efter vad analysen kommit fram till.
  • Länkstrategi: ingående och utgående länkar.
  • Optimering av bildanvändningen på webbsidorna.
  • En sökmotorvänlig strukur och teknik i uppbyggnaden av hemsidan.
  • Sitemap
  • Anmälan till de viktigaste sökmotorerna och katalogerna.

Nyckelord - sökord

Det är viktigt att man sökmotoroptimerar hemsidan för de rätta sökorden. Vi gör en nyckelords-analys och tillsammans går vi igenom de mest kraftfulla nyckelorden för din hemsida. Sedan ska hemsidan anpassas till vad analysen kommit fram till. Det innebär eventuellt justering av textrubriker, text samt metataggar för sidormas titlar och beskrivningar.

I bloggen Webbdesign & programmering kan du läsa mer: Hitta rätt nyckelord - keyword.

Uppdatera hemsidan ofta!

Sökmotorerna lägger märke till hur ofta din hemsida uppdateras och tar hänsyn till detta vid placeringen i sina listor.

Länkstrategi

En välgenomtänkt länkstrategi gör att du syns bättre i sökmotorerna. En sådan länkstrategi innebär relevanta länkar till och från din hemsida. När det gäller ingående länkar lägger sökmotorerna stor vikt vid hur många andra hemsidor i deras index som länkar till din sida. Det är viktigt att dessa länkar är relevanta, d v s hemsidorna som länkar till din hemsida ska ha hög sidrankning (eng. pagerank) samt ha liknande eller relaterat innehåll. Dessutom ska länkarna innehålla för din sida viktiga nyckelord i länktexten. Utgående länkar ska också vara relevanta; d v s innehålla relevanta nyckelord i länktexten och ta besökaren till sidor med innehåll som relaterar till innehållet på din sida.

Sökmotoroptimering i enlighet med Google

Det är viktigt att följa Googles riktlinjer för sökmotoroptimering. Google och andra sökmotorer strävar efter att leverera de mest relevanta resultaten åt den som söker. Det gynnar givetvis dig eftersom du därmed får relevant trafik till din hemsida. Därför finns det ingen mening med att genom otillåtna metoder driva trafik till din webbplats. Några exempel på otillåtna metoder är länkfarmar, dolda länkar, annat osynligt innehåll på hemsidan, för hög frekvens av nyckelord och länkning mellan hemsidor som inte har något gemensamt med varandra. Desa metoder kan dessutom riskera att få din hemsida utesluten från sökmotorernas index. Läs mer om Googles riktlinjer vad gäller teknik, kvalitet, design och riktlinjer i samband med sökmotoroptimering: Riktlinjer för webbansvariga